Stála služba:

NON STOP


Administratívne úkony:

pracovné dni 8:00 - 15:00

159

núdzové volanie

Kontakt

Adresa:

Štúrova 1989
031 01 Liptovský Mikuláš

Tel:

044 / 552 53 60
044 / 556 55 05

E-mail:

msplm@mikulas.sk
centrala@mikulas.sk




Informácie, ktoré by ste určite nemali zverejňovať na internete!

Facebook je pre milióny užívateľov internetu bežná, každodenná záležitosť. Najmä deti a mládež si asi myslia: Čo nie je na Facebooku, to nie je! Ale mali by sme si dávať pozor na prílišnú otvorenosť. Niektoré veci by sme jednoducho radšej zverejňovať nemali. Určite človeka baví podeliť sa so svojimi „priateľmi“ o zážitky, fotky a linky. Ale Beth Givens, riaditeľka virtuálnej kancelárie na ochranu dát „Private Rights Clearingshouse“ varuje pred uverejňovaním veľkého množstva súkromných záležitostí na  tomto, alebo na iných fórach. Hlavne preto, lebo často nevieme, kto sa skrýva na „opačnom konci siete“. Skôr ako sa zbadáme, môžu kriminálne živly zneužiť naše osobné údaje. Preto nemajú nasledujúce záležitosti čo hľadať v našom osobnom profile:


 Presný dátum a miesto narodenia: Presné údaje tohto druhu môžu byť pre podvodníkov podkladom pre krádež identity, hovorí Givensová. Podľa nej jedna zahraničná štúdia udáva, že len na základe týchto údajov sa dajú zistiť všetky čísla sociálneho poistenia, čo na Slovensku nie je náš hlavný problém. Tu sú väčším problémom pôžičky a nákupy na naše meno.


 Plány na dovolenku: Že sa na svoju dovolenku tešíte, je normálne. Ale nemali by ste sa s tým zveriť sociálnej sieti. Informácia ako – už len tri dni a ide sa na dva týždne do Egypta – znamená asi toľko ako – môj byt bude o chvíľu dva týždne prázdny, ak ho niekto chce vykradnúť, nech sa páči!


 Adresa: Vaša súkromná adresa nemá na Facebooku čo hľadať.  Výsledky zahraničnej štúdie ukazujú, že používatelia sociálnych sietí sú vystavení zvýšenému riziku krádeže identity, či priameho okradnutia. Príčinou je nepremyslené zaobchádzanie s osobnými údajmi: až 40 percent používateľov uverejňuje na sieti svoju adresu, 65 percent si na sieti nenastaví svoju súkromnú sféru, takže ich profil si môže pozrieť hocikto.


 Priznania: Súkromné vyznania na sociálnej sieti môžu mať pre nadšeného pisateľa nepríjemné dôsledky: napríklad jednu čašníčku prepustili z práce, lebo sa na sieti sťažovala na šéfa a na kolegov.  Odhadom osem percent súkromných firiem už prepustilo zamestnanca kvôli „zneužitiu“ sociálnej siete.


 Heslo: Udelenie prístupového hesla je často spojené s nejakou osobnou otázkou. Ak používateľ zabudne heslo, musí na ňu odpovedať a mailom dostane nové heslo. Preto by súkromné záležitosti spojené s touto otázkou nemali byť na sieti vôbec uvádzané.


 Rizikové správanie: Náruživí fajčiari by svoj zlozvyk nemali rozoberať na Facebook-u. Poisťovne sa totiž stále častejšie informujú o svojich klientoch na sociálnych sieťach. Ak teda máte životnú poistku, môže mať takéto vyjadrenie nepríjemné následky pre výšku poistného, niekedy môže poisťovňa odstúpiť od zmluvy. Treba však povedať, že zber takýchto dát nie je každodennou praxou. Ale kto vie, čo prinesie budúcnosť?

 


© 2010 - 2011, creative solution