Stála služba:

NON STOP


Administratívne úkony:

pracovné dni 8:00 - 15:00

159

núdzové volanie

Kontakt

Adresa:

Štúrova 1989
031 01 Liptovský Mikuláš

Tel:

044 / 552 53 60
044 / 556 55 05

E-mail:

msplm@mikulas.sk
centrala@mikulas.sk




Pes

  • Veľmi často sa ti stane, že na ulici ide za tebou neznámy pes. Je jedno, či je veľký alebo malý, s náhubkom alebo bez. Zachovaj chladnú hlavu. Ostaň pokojne stáť, zovri ruky v päsť, aby si si chránil prsty – pes bude zvedavý, očuchá ťa a odbehne. Nesnaž sa ujsť, nerob náhle pohyby, aby si ho nepodráždil. Vtedy by mohol aj zaútočiť. Napokon, takmer každý pes je rýchlejší ako najrýchlejší človek, navyše, útekom v ňom môžeme vzbudiť lovecké pudy a zaútočí práve vtedy.
  • Nepozeraj mu ani uprene do očí, pretože v psej reči to znamená výzvu na boj.
  • Takisto sa pokojne nechajte psovi oňuchať, aj olízať, väčšinou býva iba zvedavý a keď vás preskúma, odbehne.
  • Aj keď sa psov nebojíš a tento sa ti vidí milý a neškodný, nepokúšaj sa ho pohladkať. Neprihováraj sa mu a nekrič naňho. Nemôžeš vedieť, či ho niekto pred tebou nezbil a on si ruky nepamätá v dobrom.
  • Pokús sa od takéhoto psa pomaly odísť – ale naozaj pomaly. Neboj sa, pretože pes strach vždy vytuší a práve vtedy môže zaútočiť.
  • Neber takémuto psíkovi predmet, s ktorým sa hrá. On nedokáže pochopiť, že sa chceš s ním hrať aj ty. Aj vtedy by mohol zaútočiť.
  • Tiež nič mu nehádzať, žiadny aport, žiadnu nedojedenú desiatu zo školy alebo salámu z nákupu, opäť ho môžete vyprovokovať k tomu, že napokon zahryzne do vás.
  • Ak by na teba pes dorážal, štekal a chcel ťa pohrýzť, udri ho do nosa tým, čo máš po ruke (taška, kniha, palica, dáždnik). Potom rýchlo a opatrne odcúvaj do bezpečia – za plot, do brány, do vchodu, jednoducho tam, kam za tebou nemôže.
  • Veľmi často stretneš na ulici prekrásneho psíka vedeného majiteľom na vodidle. Nepokúšaj sa takéhoto psíka pohladkať bez súhlasu majiteľa. Pes na vodidle je odvážnejší ako bez vodidla a mohol by ťa veľmi rýchlo uhryznúť.
  • Ak pes napriek všetkému na nás zaútočí, stále platí - neutekať! Treba sa aktívne brániť, inak do nás pes zahryzne, kde len bude chcieť. Pomôcť môže silný úder alebo kop do citlivého miesta a to rovno do nosa alebo strčiť psovi niečo do úst, nejaký predmet, napríklad vrecko s prezuvkami, školskú tašku, sveter, vetrovku, topánku, nákup, čokoľvek. A treba kričať ! Čím viac a hlasnejšie, tým lepšie, len aby nás niekto počul a prišiel na pomoc, a zároveň ustupovať do bezpečia.
  • Ak je leto, som v plavkách, bosý, nablízku nie je žiadny predmet, čo by som mu strčil do úst, musíme si chrániť dôležité životné orgány. Určite je menšie zlo, ak nám pes zahryzne do ruky alebo lýtka, ako napríklad do brucha, krku alebo tváre.

Bezpečný kontakt so psami

  1. Radšej nesiahaj na cudzieho psa, aj keď ti to jeho majiteľ dovolí.
  2. K cudziemu psovi sa nepribližuj, ani keď je uviazaný.
  3. Nehladkaj ani psa, ktorý sa javí ako priateľský.
  4. Ak vidíš voľne pobiehajúceho psa neutekaj, nekrič a nerob žiadne prudké pohyby.
  5. Ak vidíš psa, ktorý sa chystá k útoku (vrčí, cerí zuby), snaž sa ukryť do domu, vylez na plot, strom, do výšky, kam nedoskočí.
  6. Ak to nie je možné, neotáčaj sa k psovi chrbtom, kľakni si, stoč sa do klbka a kry si rukami krk a hlavu. Nehýb sa.
  7. Ak ťa pes i napriek tomu všetkému napadne, vyhľadaj ihneď lekára.
  8. Snaž sa zapamätať podobu psa a miesto, kde k napadnutiu došlo.
  9. Ak máš svojho psa, venči ho na vodítku a s košíkom. Po svojom psovi vždy uprac nečistoty!
  10. Nechoď so svojím psom na detské ihriská a pieskoviská.
© 2010 - 2011, creative solution