Stála služba:

NON STOP


Administratívne úkony:

pracovné dni 8:00 - 15:00

159

núdzové volanie

Kontakt

Adresa:

Štúrova 1989
031 01 Liptovský Mikuláš

Tel:

044 / 552 53 60
044 / 556 55 05

E-mail:

msplm@mikulas.sk
centrala@mikulas.sk




Ako riešiť konflikty ?

     Riešenie konfliktov

 

  Keďže život prináša rôzne nepredvídateľné situácie, veľmi ľahko sa ti stane, že sa dostaneš do situácie, že si na svoje okolie nahnevaný a nevieš túto situáciu vyriešiť. Pred unáhleným riešením je vždy dobré postaviť si otázku „ako na to“?

 

     Ak sa s niekým dostaneš do sporu, nestrkaj do neho, nestrkaj sa s ním, nebi sa s ním. Zhlboka sa nadýchni a pomaly počítaj do desať. Maj na pamäti, že aj ten človek môže byť tvojím priateľom a neskôr sa možno budete spolu dokonca kamarátiť.

 

     Daj najavo svoj nesúhlas, ale nenechaj sa vyprovokovať do bitky, pretože v nej vyhráva sila a nie tvoj rozum.

 

     Pamätaj i na to, že násilie plodí zasa len násilie. Ak si videl riešenie problémov násilnou cestou v televízii, či v kine, uvedom si, že skutočnosť je iná a také riešenie bolí...

 

Ako teda riešiť konflikty?

 

     Zastav sa, pozri sa a opýtaj sa. (Nie som príliš nahnevaný na riešenie konfliktu? Upokoj sa, zhlboka sa nadýchni a urob všetko, čo ťa dokáže upokojiť.).

 

     Aktívne počúvaj. (Počúvaj všetko, čo partner hovorí a ako sa tvári. Počkaj s odpoveďou až kým bude jasné, čo chcel svojou komunikáciou dať najavo.).

 

      Hovor o probléme. (Hľadaj fakty a spôsob, čo ako urobiť a nie čo neurobiť, v čom je problém, popíš ako sa cítiš, a prečo ťa ten problém trápi.).

 

     Usilovne rozmýšľaj o probléme. (Nájdi na problém čo najviac pohľadov. Maj vždy na pamäti, že určite existuje viac riešení problémov, nájdi ich a zváž.).

 

     Použi svoj vlastný úsudok. (Z premyslených riešení nájdi to, ktoré je podľa teba najlepšie. Mysli pri tom aj na to, ako na toto riešenie bude reagovať druhá strana.).

 

     Daj návrh na dané riešenie a uskutočni svoje riešenie.

 

     Neskôr uvidíš, že tvoje riešenie v kľude bolo dobré a budeš na seba hrdý. A okrem toho si sa naučil riešiť problémy ako rozvážny človek.


© 2010 - 2011, creative solution